HannuAhti Vuorisaarna ajassamme

75. Hän opetti niin kuin se, jolla on valta

Vuorisaarna puhuu meille askel askelmalta herkistyvästä, oikean ja väärän, hyvän ja pahan toisistaan erottavan omantunnon äänestä, Jumalan mielen mukaisen murheen aistimisesta. Evoluutisessa kehityksessä oikeudenmukaisuus ilmenee jopa eläinten välisissä suhteissa. Ihmisinä olemme luoneet yhä monimutkaisempia rakenteita, korvanneet yksittäiset ihmiset keinotekoisilla henkilöillä, nojautuneet omantunnon sijasta ulkoisiin, usein tulkinnallisiin lakeihin ja näin rajoittaneet omaa henkistä kasvuamme seurauksella, ettemme kykene kasvamaan globaalien ongelmien ratkaisijoiksi. Vellit ja puurot, moraali ja totuus sekottuvat. Miten voisimmekaan ymmärtää ympäröivää todellisuutta, jollei meillä ole käsitystä oikeudenmukaisuudesta, omastatunnosta. Professori ja historioitsija Y. M. Harari toteaa, että ”oikeudenmukaisuus edellyttää abstraktien arvojen lisäksi konkreettisten syy- ja seuraussuhteiden ymmärtä-mistä”.

Iltapäivälehtien lööppien mukaan hallitusneuvotteluja vetävä Antti Rinne pyysi valtiovarainministerin ”pomon” apuun Säätytalolle: ”Paikalla pitää olla ihmisiä, jotka ymmärtävät laskennasta enemmän kuin me”. Lausahdus paljasti syvän tietämättömyyden kokonaisuuden hallinnasta. Lienee selvää, että matemaattiset laskelmat ovat budjetin yhteydessä yhtä välttämättömiä kuin suhteellisuusteorian (v. 1915)

ymmärtäminen mustien aukkojen etsimisessä. Missä määrin valtionvarainministeriön pomo ymmärtää syy- ja seurausuhteet yhtäältä valtion budjetin osalta ja toisaalta jo syntyään eriarvoisessa perusturvassa, vanhempien poikkeavassa varallisuusasemassa, lapsuuden ympäristössä ja hoivassa toisistaan poikkeavissa olosuhteissa kasvavien lasten ja nuorten älyllisten ja sosiaalisten tarpeitten osalta? Entä mitä pomo tietää niiden vaikutuksesta nuoruus- ja aikuisiän masennukseen (vuonna 2018 nuorten miesten työkyvyttömyyseläkkeiden raju kasvu 9,7 %) tai itsemurhiin, mielensairauksiin kuten psykoosiin ja skitsofreniaan, joita hoidetaan yksilöllisinä sairauksina, vaikka niiden juuret ovat syvällä yhteiskunnallisissa, poliittisesti johdetuissa rakenteissa?

Hallitusneuvottelujen ja sittemmin hallituksen yksi keskeisimmistä tehtävistä on varallisuuden ja vaurauden jakaminen kansalaisten kesken. Tätä toimintaa pidetään hyvinvointivaltion edellytyksenä. Malli tunnetaan Tanskassa ja Ruotsissa myös pohjoismaisena hyvinvointivaltiona, jossa edut jakautuvat kansalaisten kesken tasapuolisesti tulonsiirtojen avulla. ”Paikalla pitää olla ihmisiä, jotka ymmärtävät laskennasta enemmän kuin me”. Taloustieteilijät kuitenkin sanovat, ettei heidän tieteensä alunpitäenkään olisi tullut erottautua muista yhteiskuntatieteistä. Sosiaalinen epäoikeudenmukaisuus, köyhyys, taloudellinen eriarvoisuus ja työttömyys, joiden puutteisiin vastataan yksilöllisillä terveydenhoito- ja sairaalalaitos-, päihde- ja vankeinhoitopalveluilla, vaatii konsanaan suurempaan tietämystä kuin mitä valtionvarainministeriön pomo edustaa. Jos kokonaisuutta tarkastellaan vielä entisen työministeri Lauri Ihalaisen jo vuonna 2013 vientituotteksi julistaman nuorisotakuun näkökulmasta nuorten ongelmien ratkaisijana tai silloisen valtionvarainministeri Jutta Urpilaisen 11.7.2013 antaman lupauksen valossa keskittyä 55-vuotiaiden työllistämiseen, koska nuorisotakuulla nuoret oli jo hoidettu, silloin epäilyksemme ja pelkomme saattavat kasvaa. Miksi vaatia vuonna 2019 oppivelvollisuuden jatkamista kun ongelma on jo hoidettu?

Onko meitä jälleen vedetty nenästä? Rakennammeko me talomme ymmärtäväisen tai tyhmän miehen tavoin joko kalliolle tai hiekalle? Asiantuntijat maalaavat jo nyt uhkakuvia maailmantalouden kehittymisestä. Se on osa kokonaisuutta, joka laskelmissa tulisi jo nyt ottaa huomioon.

Alkanut kesä on nuorten ja toivon aikaa. Nuoret saivat lakkinsa osa tulevaa opiskelua varten osa ammatillisen tutkinnon suoritettuaan. He ovat onnellisia niin kauan kuin eivät tiedä vanhempiensa käsien olevan lastensa ja lastenlastensa velkaantuneissa taskuissa. Tuo todellisuus on vielä näkymätön niin kuin on heidän vanhempiensa kantama narrin lakkikin. Liekö joku laskenut väärin?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut