HannuAhti Vuorisaarna ajassamme

30. Hygieniahaalari

  • Talvisota - m / Cajander.  Paskahaalari - m / Saarikko.
    Talvisota - m / Cajander. Paskahaalari - m / Saarikko.

Kirjoittajaa on eri kommenteissa muistutettu, etteivät uskonnolliset aiheet sovi tälle foorumille. Vuorisaarna, jossa korostetaan oikeudenmukaisuuden ensisijaisuutta inhimillisessä elämässä, ei missään tapauksessa ole sidottu uskontoon. Pikemminkin voisi suoda vuorisaarnan niin uskonnon kuin kirkonkin parissa tulevan enemmän esille. Kiusallisesti Jumalan tahto, oikeudenmukaisuuden vaatimuksena sisältyy kuitenkin vuorisaarnaan. Pidämme sitä jopa niin itsestään selvänä, että hoemme tai ainakin sallimme hoettavan viikoittain hänen tahtonsa toteutuvan ”niin maan päällä kuin taivaassakin.” Sen sanoma on kaikenkattava. Uskon, ettei useimpia kuitenkaan kiinnosta mikään taivaallinen, vaan ainoastaan sen vaatimukset tässä ja nyt. Tapahtumat ympärillämme muistuttavat kaikkien toimiemme liittyvän itseemme, omaisiimme, yhteiskunnan instituutioihin, yrityksiin ja niiden tavoitteisiin, yhteiskunnallisiin rakenteisiin jne. Ainoa, mistä vuorisaarna muistuttaa on se, että päätöksiä tehtäessä noudatetaan omaatuntoa.

Median esille nostattamat laiminlyönnit vanhustenhoidossa kuohuttavat politiikkoja. Järkyttävyydessään tapaus kuvaa sitä vastuuttomuutta ja omantunnon liki täydellistä puuttumista, jonka pelisäännöillä olemme rakentaneet yhteisömme. Peittääkseen oman vastuunsa ao. ministeri laaditti 1.2.2019 ns. hoivajättien kanssa 25-kohdan listan, johon aikaisemmat velvoitteet kirjaamalla katsottiin ongelmat hoidetuiksi. Sattumaa tai ei seuraavana päivänä sanomalehti Kalevan mukaan ministeriö valmistelee hygieniahaalareiden käyttökieltoa. Siinähän vetoketju on selkäpuolella, jota käyttäjä ei itse kykene avaamaan. Sen käytöllä estetään asiakkaat tuhrimasta itseään tai ympäristöään ulosteillaan.

Tapaus muistuttaa aikoinaan huomioon nousseesta ns. paskahaalarien käytöstä vangeilla, joilla lomilta palattuaan oli motiivi kuljettaa huumeita peräsuolessaan. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) katsoi haalarien käytön vankilassa loukkaavan yksityiselämän kunnioitusta. Haalareiden vankilakäyttö loppui maassamme keväällä 2013 sen jälkeen, kun oikeusasiamies katsoi, ettei haalareiden käyttöä voi jatkaa ellei asiasta säädetä laissa.

Vanhustenhoidossa henkilöstöpula haamuhoitajineen on vuonna 2019 noussut keskiöön. Haalarien käytöllä voidaan pitkittää vaipanvaihtoa. Näin paska-, tarkkailu- tai ulostushaalarien sijasta puhutaankin mieluimmin hygieniahaalarista, jolla luodaan mielikuva vanhusten arvokkaammasta, tasokkaammasta hoidosta. Varmaa on kuitenkin, ettei hygienia tässä yhteydessä palvele ainakaan vanhusta, joka avuttomana, monin tavoin sairaana, aikanaan kuitenkin veronsa maksaneena, velloo parin kolmen vaipanvaihtoajan ulosteissaan. Toisaalta yhtä varmaa on se, että hygienia tässä yhteydessä palvelee ennen kaikkea resursseiltaan alimitoitettua henkilöstöä, maksimaalista voittoa tavoittelevaa palveluntuottajaa samalla kun se helpottaa kunnallisia päättäjiä - vapauttamalla itsensä  vastuusta järjestää kunnallista hoitoa - perustelemaan kilpailuttamiaan ostopalvelusopimuksia sekä puolueita ja politiikkoja, jotka ovat ottaneet oikeuden elää syrjäyttämiensä, vaikutusmahdollisuutensa menettäneiden kansalaisten puolesta. Heidän mahdollistamat säästöt maksetaan ihmisarvoa alentamalla.

Puhuttaessa oikeudenmukaisuuden toteuttamisesta maan päällä tai vaikkapa vain ilmastonmuutoksesta, koetaan ne tavoitteiksi, jotka eivät juuri koske tätä päivää, itseämme, sukupolveamme. Ohitamme ne. Ehkä hygieniahaalari, jonka puemme päällemme mahdollisesti piankin ja jonka joudumme kustantamaan muun hoitokorvauksen lisäksi itse, saa meidät pohtimaan rajallisuuttamme. Olet työsi tehnyt ja eläkkeesi ansainnut. Et ole koskaan ollut työttömänä saati, että olisit ollut osa ns. työttömyyden kovaa ydintä. Lapsemme ja lastenlapsemme elävät aikaa, joka kiinnostaa meitä yhtä vähän kuin viimeiset 2000 vuotta. Et ole kuitenkaan vastuussa vain lapsistasi ja lastenlapsistasi, vaan myös oikeudenmukaisesta tulonjaosta, työn ja mahdollisesti jopa palkan oikeudenmukaisesta jakamisesta, maamme lapsivastenmielisestä asenteesta ja siitä seuranneesta syntyvyyden rajusta laskusta, nuorten tämän hetkisestä syrjäyttämisestä, koulutettujen maastamuutosta, vääristyneestä kehitysavusta ja siihen liittyvästä vastuuttomasta pakolaispolitiikasta jne. Hygieniahaalari - tai mitä nimeä siitä käytämmekin - saattaa joillekin tuoda iankaikkisuuden omaan aikaamme.

 

(Talvisota kuva: Sa-kuva)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Tuosta Talvisota m-Cajander paskahaalirikuvasta tuli mieleeni
miekka, risti,raamattu ja kypärä...

Joidenkin veteraaniemme sotarepuissa oli pienet, ruskeat rukousmallivhkoset, joissa oli rukousmalleja taistelujen ja rintamaolojen moniin tilanteisiin, mm. niin onnistuneiden, kuin persiilleekin menneiden offensiivienkin varalle.
- Liekö auttanut paljonkin "torjuntavoiton" saavuttamisessa...?

Kun jossakinkin lehtijutussa oli tarinaa lentotukialukselta ja kuva lentäjästä, joka sotilaspapin kanssa rukoili koneensa vierelle ennen pommituslennolle nousua,
niin mielessäni kävi ajatus,että mitähän kaikkea heidän rukoilunsa sisältää...
...rukoilivatko pommien täsmäosumisen puolesta ja mahdollisimman suuresta tuhotehosta, vai pommien alle jäävien lasten, äitien, vanhusten ja muiden siviilienkin sielujen puolesta...?

Kristillisten Päivi Räsänenkin innostui aikanaan maanpuolustuskurssillaan rynnäkkökiväärillä ampumisen omakohtaisesta, jumalaisesta kokemuksesta ja osumisen taivaallisesta ihmeestä! ( Naisten sarjan hopeamitali!)
- Mm. abortin, eutanasian vastustajana elämänsuojelija-lääkäri löysi ilmeisesti rynnäkkökivääristä uuden instrumentin elämänsuojeluunkin...?!

Hesarin isossa jutussa ja haastattelussa kysytiin aikanaan, että missä tilanteessa tappaisit ihmisen ja kansanedustajilta vielä aiemmin joku lehti, että tulisiko kuolemantuomio ottaa joissakin rikoksissa käyttöön meilläkin, mutta niihin palaan ehkä jatkossa...?

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Ehkä 2-3 henkilöä ovat maininneet että hengelliset asiat eivät sovi tänne. Paljon enemmän kuitenkin haluavat lukea niitä. Joten jatka vain

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kirjoittajalla on vääristynyt kuva hygieniahaalarin käyttötarkoituksesta.

Käyttäjän HannuAhti kuva
Hannu Ahti

En oikeastaan halunnut tuoda esille hygieniahaalaria, vaan suhtautumisemme niihin vääryyksiin, johon vastuuttomuutemme ja kaiken ulkoistaminen omasta mahdollisuudestamme ja velvollisuudestamme johtaa. Oma rajallinen ikämme ja haalari ikään kuin muistuttavat velvollisuudestmmea tarttua asioihin tässä ja nyt.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Joskus tämä hygieniahaalari on tarpeen, esimerkiksi jos ihminen on niin dementti ettei enää ymmärrä mikä se uloste on ja siten syö sitä ja töhrii sillä joka paikat. En usko että meillä koskaan voi olla tilanne että hoitaja on joka hetki hoidettavan vieressä. Ainakin minä haluan hygieniahaalarin mikäli en enää ymmärrä vaan sotken ulosteiden kanssa. Hygieniahaalarit eivät mielestäni helpota hoitoa eikä anna lupaa pidentää vaipanvaihtoväliä. Ja niin kauan kun ihminen pystyy ja haluaa tehdä tarpeensa pytylle, hänelle täytyy siihen taata mahdollisuus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut